Σύντομη Περιγραφή

Το Υποσύστημα Αυτόματης Εκμάθησης παραδοσιακών χορών αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου TraMIR. Το υποσύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την υποβοήθηση της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών καθώς έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα το είδος του χορού που προσπαθεί να χορέψει ένας μαθητευόμενος χορευτής, να ξεχωρίζει και να αναγνωρίζει τα βήματα του χορού και να αξιολογεί την ποιότητα εκτέλεσής τους.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ως είσοδο δεδομένα σε μορφή video από μια στερεοσκοπική κάμερα (RGB-D). Με κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων αυτών και με χρήση νευρωνικών δικτύων βαθιάς μάθησης έγινε η αναγνώριση της θέσης του χορευτή μέσα στο video και η εξαγωγή της πληροφορίας για τις γεωμετρικές συντεταγμένες χαρακτηριστικών σημείων που απαρτίζουν το σκελετό του.

Με τη χρήση ενός υβριδικού σχήματος αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, η πληροφορία αυτή αξιοποιήθηκε για την εκπαίδευση της βασικής μηχανής που αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα του συστήματος που αναπτύχθηκε.

Το εκπαιδευμένο πλέον σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση νέων videos με τις χορευτικές κινήσεις μαθητευόμενων χορευτών. Η χρήση του συστήματος γίνεται σε 3 στάδια:

1. Εισαγωγή νέας βιντεοσκόπησης στο σύστημα

Για τη λήψη νέου βίντεο, απαιτείται η χρήση της στερεοσκοπικής κάμερας ZED2. Για τη καταγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό που θα βρείτε εδώ. Το εξαγόμενο αρχείο θα πρέπει να είναι στα 60fps, HD720 και να έχει αποθηκευτεί σε μορφή .svo.

2. Ενεργοποίηση της μηχανής ανάλυσης των videos

Το αρχείο .svo δίνεται ως είσοδο την εκπαιδευμένη μηχανή, η οποία παράγει και τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των χορευτικών κινήσεων. Σε όλα τα στάδια της ανάλυσης παράγονται αυτοματοποιημένα videos, εικόνες με γραφικές παραστάσεις και δεδομένα κειμένου τα οποία αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων.

3. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων είναι οργανωμένη στη παρούσα ιστοσελίδα. O web server επικοινωνεί με τη βάση δεδομένων από την οποία αντλεί τις πληροφορίες από την ανάλυση και τις παρουσιάζει οργανωμένα στον τελικό χρήστη.

Συνεργασίες

- Η καταγραφή των χορών πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες χορού της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης. Οι επαγγελματίες χορευτές που συμμετείχαν στις βιντεοσκοπήσεις είναι επίσης μέλη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.

- Η συλλογή των δεδομένων, η επεξεργασία τους, η εκπαίδευση του συστήματος μηχανικής μάθησης καθώς και η εξαγωγή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

- Η παραγωγή του 3D animation με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης έγινε από την εταιρεία Bookscanner.